Dog Knows
Als je twijfelt over het laten castreren van je reu, kan chemische castratie een goede keuze zijn. De dierenarts plaatst in dat geval een implantaat dat een stofje afgeeft, wat de aanmaak van testosteron tegengaat. Na een bepaalde tijd raakt het implantaat uitgewerkt en komt de productie van testosteron weer op gang.
Wat gebeurt er precies in het lichaam van de hond?
Het meest gebruikte middel voor chemische castratie van honden is Suprelorin©, met als werkzame stof desloreline. Desloreline is een GnRH agonist. GnRH is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hersenen. Met een tussenstap zorgt GnRH er normaal voor dat de testikels testosteron gaan produceren. Desloreline voorkomt dat, door het lichaam ongevoelig te maken voor de inwerking van GnRH. Suprelorin© wordt soms ook gebruikt bij teven, vooral om de (eerste) loopsheid uit te stellen, maar het is officieel bedoeld voor tijdelijke castratie van reuen.
Hoe snel en hoe lang werkt chemische castratie?
In principe is een Suprelorin© implantaat zes maanden of een jaar werkzaam, afhankelijk van de dosering die wordt gegeven. Het implantaat geeft direct de werkzame stof af, waardoor er binnen een paar dagen al effecten zichtbaar kunnen zijn. In eerste instantie veroorzaakt het implantaat echter geen remming, maar juist een overstimulatie van het hormonale systeem. Ongewenst gedrag of een medisch probleem met een hormonale oorzaak, zal in eerste instantie verergeren. Dit kan tot twee weken aanhouden. Daarna treedt pas remming op van het hormonale systeem. Hoewel mogelijk lastig, is een initiële toename van een probleem (zowel gedragsmatig als medisch) wel een bevestiging dat het probleem inderdaad een hormonale oorzaak heeft en dat het implantaat dus niet voor niets is gegeven. Zonder initiële toename van het probleem, is de kans op een latere afname erg klein.
Uit de praktijk blijkt dat er grote verschillen zijn in de werkingsduur. Zeker bij kleinere honden lijken implantaten langer te kunnen werken dan aangegeven. Uitwerking van een implantaat kan opgemerkt worden aan het gedrag, als dat veranderd is na de chemische castratie. Uitwerking kan ook worden opgemerkt doordat de testikels zichtbaar in grootte toenemen. Bij chemische castratie verschrompelen de testikels namelijk, omdat ze niet meer gestimuleerd worden om testosteron aan te maken. Als het implantaat wordt ingezet om tijdelijke onvruchtbaarheid te veroorzaken, houd er dan rekening mee dat de reu niet direct na het plaatsen van het implantaat onvruchtbaar is, dat kan enkele weken duren.
Wanneer en waarom chemische castratie?
Uit de praktijk blijkt dat deze tijdelijke castratie vaak wordt ingezet om te testen wat het effect zou zijn van een operatieve castratie op het gedrag, of om de puberteit te overbruggen (vaak ook vanwege ongewenst gedrag in die periode). Er zijn zeker uitzonderingen, maar over het algemeen komt het gedrag tijdens chemische castratie goed overeen met het gedrag na operatieve castratie. Men kiest vaak voor chemische castratie juist omdat de effecten niet blijvend zijn. Als de effecten negatief zijn, kan de hond na uitwerking van het implantaat intact blijven. Soms is chemische castratie enkel tijdens de puberteit voldoende om bepaald ongewenst gedrag te onderdrukken en kan de reu daarna intact blijven.
Risico’s van chemische castratie
Laat ik beginnen met benadrukken dat ik blij ben dat het mogelijk is om voor chemische castratie te kiezen. De effecten van castratie op het gedrag zijn vaak lastig te voorspellen. Een chemische castratie is dan een goede test. Dat betekent echter niet dat het implantaat zonder enig risico gegeven kan worden. Zowel voor het gedrag als voor de gezondheid kan een chemische castratie blijvende gevolgen hebben, ook al raakt deze uitgewerkt.
Stel dat een reu gedragsmatig slecht reageert op een chemische castratie en bijvoorbeeld erg onzeker wordt. Als de hond door die onzekerheid een aantal vervelende interacties heeft met andere honden, of bijvoorbeeld makkelijker schrikt van harde geluiden, kunnen leereffecten ervoor zorgen dat hij na het uitwerken van het implantaat moeite heeft en blijft houden met andere honden, of gevoelig blijft voor geluiden. Natuurlijk kunnen ongewenste gedragspatronen ook juist in afwezigheid van chemische castratie inslijten, maar precies daarom vind ik een individuele afweging van de mogelijke voordelen en nadelen van iedere keuze zo belangrijk. De ene hond zal beter af zijn met chemische castratie, de andere juist zonder.
Blijvende gevolgen voor de gezondheid zijn vooral van toepassing als een chemische castratie wordt gegeven voordat de reu volledig is uitgegroeid. Tijdens de puberteit bijvoorbeeld… De geslachtshormonen, waaronder testosteron, die vrijkomen tijdens de puberteit, dragen bij aan het sluiten van de groeischijven in de lange beenderen. Als een hond voor of tijdens de groei (chemisch) wordt gecastreerd, zullen de groeischijven wat later sluiten en groeien de botten dus wat langer door. Hierdoor wordt de kans vergroot op onder andere heupdysplasie, elleboogdysplasie, patella luxatie (losse knieschijf) en scheuring van de kruisband in de knie. Natuurlijk zijn er vele andere factoren die de kans op deze orthopedische afwijkingen kunnen vergroten of verkleinen, maar ook de afwezigheid van geslachtshormonen tijdens de groei speelt een rol. Verwachte voordelen van chemische castratie kunnen tegen de mogelijke nadelen opwegen, maar het is helaas geen risicoloze test.
Twijfel je over het wel of niet laten castreren van je hond? Plan dan een individueel adviesgesprek.
Dog Knows
Verken de site
Niets meer missen over nieuwe blogs, lezingen en updates over het onderzoek?
© Dog Knows 2024 | KvK 81771584 | BTW NL003601307B84