Onderzoek

Onderzoek Hondenhormonen

Hoe worden reuen en teven beïnvloed door castratie?

Iedereen met een intacte hond (niet gecastreerd of gesteriliseerd) kan deelnemen. Ga direct naar de vragenlijst via onderstaande knop, of lees eerst verder voor meer informatie en veelgestelde vragen. We zijn vooral op zoek naar deelnemers die...

  • Hun hond binnenkort willen laten castreren (bij teven vaak steriliseren genoemd).
  • Een hond hebben die jonger is dan twee jaar. 

Naar schatting is ongeveer de helft van de honden in Nederland gecastreerd. Ongeveer 60% van de teven (vrouwtjeshonden) en 40% van de reuen (mannetjeshonden). Bij teven wordt vaak gesproken over sterilisatie, maar ook zij worden doorgaans gecastreerd (zie uitleg bij veelgestelde vragen). Vooral reuen worden regelmatig gecastreerd vanwege hun gedrag. Toch heeft de wetenschap nog geen antwoord op de bovenstaande vraag. Met het onderzoek Hondenhormonen komen we een belangrijke stap dichter bij dat antwoord in de buurt. Het onderzoek bestaat uit minimaal twee vragenlijsten.

We vergelijken het gedrag van reuen en teven voor en na castratie. Om met meer zekerheid te kunnen zeggen dat eventuele gedragsveranderingen komen door de castratie en niet enkel doordat de honden wat ouder zijn geworden, kijken we ook naar het gedrag van honden die niet gecastreerd worden. Alle deelnemende honden moeten bij de start van het onderzoek intact zijn (niet gecastreerd of gesteriliseerd). Als je van plan bent je hond te laten castreren, behoor je tot de castratiegroep. De eerste vragenlijst moet maximaal twee weken voor de castratie ingevuld worden. Indien nodig, hebben we contact per mail om het juiste moment van invullen te bepalen. Ongeveer zes maanden nadat je je hond hebt laten castreren, ontvang je de tweede gedragsevaluatie. Als je geen plannen hebt om je hond te laten castreren, behoor je tot de controlegroep. Ook dan vul je twee gedragsevaluaties in, waarbij je de tweede ongeveer een half jaar na de eerste ontvangt. Je mag altijd van gedachten veranderen en je hond toch wel, of toch niet te laten castreren.

Is dit niet al eerder onderzocht?

Helaas niet! Onderzoek omvatte tot nu toe vooral een vergelijking tussen intacte en gecastreerde honden. Dat is een mooi begin, maar omdat de onderzoekers niets wisten over het gedrag van de gecastreerde honden voordat zij gecastreerd werden, is het moeilijk om te bepalen wat precies het effect was van de castratie. Daarbij werd er in eerder onderzoek doorgaans geen rekening gehouden met de leeftijd van de hond. De meeste honden worden gecastreerd voordat zij volledig volwassen zijn. Juist in de periode voorafgaand aan volwassenheid verandert het gedrag van een hond. Als de hond in die periode gecastreerd wordt en het gedrag verandert, dan is het lastig om te bepalen wat het effect was van de castratie en wat het effect was van het ouder worden. Vandaar dat we niet alleen kijken naar verschillen in het gedrag voor en na castratie, maar ook naar verschillen tussen de castratiegroep en de controlegroep.

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?

    Sterilisatie wordt vaak toegeschreven aan teven en castratie aan reuen. Dat is echter incorrect. Zowel teven als reuen kunnen worden gesteriliseerd of gecastreerd. Bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken. Bij castratie worden de eierstokken en/of baarmoeder of de testikels verwijderd. Beide behandelingen veroorzaken onvruchtbaarheid. Dieren worden vrijwel altijd gecastreerd.

  • Wat kan ik doen om te helpen bij het verzamelen van reacties?

    Op mijn facebookpagina vind je posts met informatie over en een link naar het onderzoek. Je helpt enorm door die te delen. Als je in een dierenartspraktijk werkt, op een hondenschool, of als je om een andere reden met veel hondeneigenaren in contact komt, kun je gratis flyers en/of een poster ontvangen. Neem hiervoor contact op via info@dog-knows.nl.

  • Waar kan ik straks de resultaten van dit onderzoek vinden?

    De resultaten worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, waardoor ze wereldwijd beschikbaar zullen zijn. Dit zal enige tijd duren! Als het zo ver is, verschijnen de resultaten ook op deze website. Like en volg de facebookpagina of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief om in de tussentijd op de hoogte te blijven van de voortgang van het onderzoek.

  • Kijk je naar verschillen tussen rassen?

    Mogelijke verschillen tussen rassen zijn niet het belangrijkste punt van aandacht in dit onderzoek. Ben je vanuit je rasvereniging toch benieuwd naar specifiek de resultaten voor de honden van jouw favoriete ras, neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

  • Waarom moet mijn hond intact zijn op het moment dat ik de eerste vragenlijst invul?

    Het onderzoek richt zich op mogelijke gedragsveranderingen na castratie, rekening houdend met mogelijke effecten van leeftijd.

    De gedragsevaluaties zijn zeer specifiek en toegespitst op de twee onderzoeksgroepen (intacte honden die gecastreerd worden en intacte honden die intact blijven). Als we ook informatie willen verzamelen over honden die al gecastreerd zijn, moeten we de formulering van de vragen in de gedragsevaluaties aanpassen. Dit levert veel extra werk op, terwijl het weinig bijdraagt aan het beantwoorden van onze onderzoeksvraag. Daarom hebben we ervoor gekozen ons alleen te richten op de twee onderzoeksgroepen.

  • Waarom wordt er niet gekeken naar effecten van chemische castratie?

    Op dit moment focussen we op verschillen tussen honden die intact blijven en honden die operatief gecastreerd worden. Chemische castraties kunnen verschillen in werkingsduur, waardoor de timing van de vragenlijsten lastig kan zijn. Wellicht besteden we hier in een volgend onderzoek aandacht aan. 

  • Waarom moet ik mijn hond minimaal drie maanden in huis hebben om te kunnen deelnemen?

    Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van het gedrag van je hond en dat je hond goed gewend is aan zijn of haar omgeving. Als je je hond nu korter dan drie maanden in huis hebt, kun je op een later moment deelnemen.

  • Waarom kan ik de vragenlijst maar voor één hond invullen?

    Meerdere antwoorden per persoon zouden we in de analyse aan elkaar moeten koppelen, omdat ze een gemeenschappelijke factor hebben (namelijk jou als eigenaar). Dat maakt de analyse complexer, vandaar de beperking. Als je meerdere honden hebt, waarvan je er een binnenkort laat castreren, vul de vragen dan in voor die hond. Blijven al je honden voorlopig intact? Vul de vragen dan in voor je jongste hond. 

  • Waarom worden er niet alleen vragen gesteld over mijn hond, maar ook over mijzelf?

    We willen graag een goed beeld krijgen van onze deelnemers, om in te schatten of ons onderzoek representatief is voor heel Nederland. Meestal is dat helaas niet zo. Er reageren bijvoorbeeld vooral vrouwen op online enquêtes over honden! De antwoorden op deze vragen worden in de uiteindelijke publicaties weergegeven als percentages en gemiddelden, en zullen nooit tot op de persoon herleidbaar zijn.

  • Wat als ik deelneem in de castratiegroep, maar mijn hond toch niet laat castreren, of andersom?

    Je bepaalt altijd zelf of je je hond wel of niet laat castreren en je bent altijd vrij om je te bedenken. We waarderen het als je in zo'n geval contact opneemt. Wellicht kun je dan alsnog deelnemen in de andere groep.

  • Door wie wordt dit onderzoek gefinancierd?

    Ik, Pascalle Roulaux, financier dit onderzoek zelf, vanuit de inkomsten van mijn bedrijf Dog Knows. Ik heb geen financieel voordeel van dit onderzoek, maar ik voer het toch uit, omdat het belangrijk vind dat we meer te weten komen over de effecten van castratie. 

Share by: