Dog Knows
Gecasteerde reuen zijn soms erg interessant voor andere (intacte) reuen. Ze worden uitgebreid besnuffeld en zelfs bestegen. Hoe komt dat? Verschillende bronnen melden een mogelijke relatie tussen de maand waarin de reu gecastreerd wordt en de mate waarin die reu na de castratie wordt lastiggevallen. Klopt dat?
Op wat voor manier worden gecastreerde reuen lastiggevallen?
Laten we eerst nader bekijken wat dat lastigvallen precies inhoudt. Kaufmann et al. (2016) is hiervoor een goede referentie. In dit onderzoek werden interacties binnen groepjes van vier tot tien reuen gefilmd en geobserveerd. In deze groepjes was steeds ongeveer de helft van de honden gecastreerd. Intacte reuen besnuffelden, bestegen en bereden vaker een andere hond, terwijl gecastreerde reuen vaker besnuffeld, bestegen en bereden werden. Het besnuffelen van de genitale regio kan, in tegenstelling tot bestijgen en berijden, een normaal onderdeel zijn van een kennismaking tussen twee honden. Als dit het geval is, wordt het besnuffelen vaak ontspannen toegelaten. De gecastreerde reuen in dit onderzoek daarentegen, vertoonden relatief veel stresssignalen tijdens interacties met intacte reuen. Van een voor beide partijen prettige kennismaking leek dus geen sprake.
Waarom zou de maand van de castratie effect kunnen hebben?
Terug naar de vraag waar het om draait: heeft de maand waarin de reu gecastreerd wordt invloed op de mate waarin de reu wordt lastiggevallen? Onderzoekers uit dezelfde groep als het zojuist besproken onderzoek hebben hier informatie over verzameld. Allereerst beschrijven zij in dit artikel eerder uitgevoerde studies naar de samenstelling van geuren bij intacte en gecastreerde mannetjes en vrouwtjes van verschillende hondensoorten. In een van de studies werd ontdekt dat intacte vrouwelijke en gecastreerde mannelijke vossen na toediening van testosteron meer zogenoemde mannelijke geurstoffen afgeven in bijvoorbeeld de urine en de afscheiding van de anaalklieren. Uit onderzoek naar de urine van wolven bleek dat de concentratie van deze mannelijke geurstoffen in maart het hoogst is, vlak na de paartijd. De concentratie van andere geurstoffen, de zogenoemde vrouwelijke geurstoffen, is over het algemeen juist hoger bij intacte vrouwelijke en gecastreerde mannelijke wolven. Deze vrouwelijke geurstoffen komen ook voor bij de intacte mannetjes, maar in lagere concentraties. Daarbij werden deze geurstoffen bij de intacte mannetjes in de zomer in lagere concentraties aangetroffen dan in november, december en maart. Niet alleen de concentratie geurstoffen, maar ook de concentratie testosteron in het bloed schommelt bij wolven en andere wilde hondensoorten afhankelijk van het seizoen. Het is niet onderzocht, maar deze onderzoeken suggereren dat de samenstelling van de geurstoffen van onze honden onderhevig zou kunnen zijn aan soortgelijke schommelingen. Eerdere studies naar de concentratie van testosteron in het bloed van honden vonden echter geen duidelijk seizoenseffect, en dus (nog) geen onderbouwing van de suggestie dat er bij honden sprake is van een seizoenseffect. De samenstelling van de geurstoffen van honden is niet onderzocht, dus ook daar (nog) geen onderbouwing van de suggestie.
Antwoord op de hamvraag… Of toch niet?
Vervolgens beschrijft het artikel gegevens uit de masterscriptie van Kathrin Wörner. Een door haar ontwikkelde enquête werd ingevuld door 1193 eigenaren van reuen. Meer dan de helft (53%) werd gecastreerd vóór de leeftijd van één jaar. De meeste reuen werden gecastreerd in maart (14%) of in april of mei (samen 24%). In juli en december werden juist weinig reuen gecastreerd (samen minder dan 12%). Ongeveer een derde (32%) van de gecastreerde reuen werd lastiggevallen door andere reuen. Eigenaren gaven aan hoe vaak dit gebeurde én hoe intens hun reu werd lastiggevallen. Van de reuen die in september werden gecastreerd, werd 37% lastiggevallen. Van de reuen die gecastreerd werden in november of maart werd 16% lastiggevallen en voor april ging het om 11% van de reuen. De percentages van de andere maanden worden niet genoemd, maar er wordt wel vermeld dat dit percentage het laagst was voor reuen die gecastreerd werden in oktober. De cijfers zijn anders als het gaat om de intensiteit van het lastigvallen. De intensiteit was het hoogst bij reuen die gecastreerd werden in februari, maart en mei en het laagst na castraties in oktober, november en juni. Precieze cijfers voor deze vergelijking worden niet gegeven.
De beschikbare cijfers zou ik graag voor je samenvatten tot een kant en klaar advies, maar dat vind ik nogal een uitdaging. Neem het percentage van de reuen dat werd lastiggevallen. Dit was het hoogst voor de groep die gecastreerd werd september (37%), maar het laagst voor de reuen die gecastreerd werden in oktober! Verder werden de reuen die gecastreerd werden in oktober en november het minst intens lastiggevallen. Zijn dat dan de best maanden om te laten castreren? Misschien toch niet, want van de reuen die gecastreerd werden in november, werd juist weer een relatief hoog percentage lastiggevallen.
Conclusie
Voor een kant en klaar advies ontbreekt helaas nog veel te veel informatie. De onderzoekers vermoeden dat castratie in de zomer of rond de jaarwisseling je reu mogelijk minder kans geeft om lastiggevallen te worden dan castratie in het voorjaar of najaar, maar ze stellen ook duidelijk dat het onderzoek nog moet worden vervolgd. Daarvoor hebben ze verschillende ideeën, maar hiervan heb ik helaas (nog) geen resultaten kunnen vinden. Tot die tijd kun je natuurlijk alsnog rekening houden met de vermoedens die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen. Laat je echter niet verleiden tot stellige beweringen over het effect van het jaargetijde. Misschien komt hierin ooit verandering, maar op basis van de huidige kennis zijn stellige beweringen een brug te ver.
In dit artikel gaat het enkel over het moment van castratie, maar wist je dat deze ingreep een hele waslijst aan mogelijke voor- en nadelen heeft? Lees verder in dit artikel!
Dog Knows
Verken de site
Niets meer missen over nieuwe blogs, lezingen en updates over het onderzoek?
© Dog Knows 2024 | KvK 81771584 | BTW NL003601307B84