Dog Knows
Over het algemeen wordt de term castratie meer geassocieerd met reuen (mannelijk) en sterilisatie met teven (vrouwelijk). Reuen en teven kunnen echter beide zowel gecastreerd als gesteriliseerd worden.
Castratie duidt bij de reu op verwijdering van de teelballen en bijballen, waardoor er geen productie van zaadcellen meer is. Ook de hormoonproductie van de teelballen valt weg. Bij de teef duidt castratie op verwijdering van de eierstokken en/of baarmoeder. De eierstokken produceren ook hormonen. Als ze verwijderd worden, valt deze hormoonproductie weg.
Sterilisatie duidt bij de reu op onderbreking van de zaadleiders. Er is dan nog steeds productie van zaadcellen, maar deze kunnen het lichaam niet meer verlaten. Omdat de productie doorgaat, worden de zaadcellen na enige tijd binnen het lichaam afgebroken. Bij de teef duidt sterilisatie op onderbreking van de eileiders. De eierstokken blijven zitten en produceren nog steeds hormonen, waardoor de teef loops wordt. De vrijgekomen eicellen worden in het lichaam afgebroken.
Na zowel castratie als sterilisatie is de hond onvruchtbaar. Castratie heeft echter meer gevolgen dan alleen onvruchtbaarheid, omdat de hormoonproductie wegvalt. Bij sterilisatie verandert er niets aan de hormoonhuishouding. Hiernaast is bij reuen chemische castratie mogelijk. Door middel van een injectie of implantaat wordt de reu tijdelijk onvruchtbaar. Hormonaal heeft dit hetzelfde effect als chirurgische castratie.
Castratie van de teef kan verschillende benamingen en betekenissen hebben. Bij ovariëctomie worden alleen de eierstokken verwijderd, de overige structuren blijven intact. Bij ovariohysterectomie worden zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd. Bij hysterectomie wordt alleen de baarmoeder verwijderd, de overige structuren (waaronder de eierstokken) blijven zitten. Over deze operatie is bijna niets bekend bij honden, omdat dit bijna nooit gedaan wordt. Met castratie bij de teef wordt dus in principe ovariëctomie of ovariohysterectomie bedoeld. Pakweg tien tot vijftien jaar geleden was ovariohysterectomie nog vrij standaard, inmiddels wordt vaker gekozen voor ovariëctomie. Eventueel kunnen de eierstokken laparoscopisch (middels kijkoperatie) verwijderd worden.
Wanneer castratie en wanneer sterilisatie?
Omdat men naast het onvruchtbaar maken van de hond vaak de invloed van de hormonen wil wegnemen, worden zowel reuen als teven in principe gecastreerd. De term sterilisatie bij de teef is echter zo ingeburgerd, dat zelfs professionals deze gebruiken, om de eigenaar niet te verwarren. Als je je teef zonder grondig overleg over de precieze ingreep hebt laten steriliseren, is zij zeker gecastreerd, omdat dit de standaard is. Ook in verzekeringsvoorwaarden kan gesproken worden over sterilisatie van de teef, terwijl hiermee castratie bedoeld wordt.
Wil je meer leren over de effecten van castratie van reuen en teven op het gedrag en de gezondheid? Lees dan verder in dit artikel!
Dog Knows
Verken de site
Niets meer missen over nieuwe blogs, lezingen en updates over het onderzoek?
© Dog Knows 2024 | KvK 81771584 | BTW NL003601307B84