Dog Knows
Castratie en sterilisatie kan zowel voordelen als nadelen hebben voor het gedrag én de gezondheid van je hond. Zowel reuen als teven worden bijna altijd gecastreerd. Hoofdredenen voor castratie van teven zijn het voorkomen van melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Reuen worden echter vaak gecastreerd vanwege ongewenst gedrag. Dit terwijl er vanuit wetenschappelijk onderzoek verrassend weinig bekend is over de effecten van castratie op gedrag. In totaal is ongeveer de helft van de honden in Nederland gecastreerd. Naar schatting 60% van de teven en 40% van de reuen.
Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?
Castratie is het verwijderen van de eierstokken en mogelijk ook de baarmoeder bij teven, of het verwijderen van de testikels bij reuen. Sterilisatie is het onderbreken van de eileiders of zaadleiders. Ten onrechte wordt vaak de term sterilisatie gebruikt voor het beschrijven van de ingreep bij teven. Zowel teven als reuen worden echter standaard gecastreerd. Ook laparoscopische sterilisatie (middels kijkoperatie) is in feite castratie. Sterilisatie maakt enkel onvruchtbaar, het heeft in principe geen gevolgen voor gezondheid of gedrag. Door te castreren wordt de invloed van geslachtshormonen grotendeels weggenomen. Voor reuen is testosteron veruit het belangrijkste hormoon. Voor teven zijn oestrogenen en progesteron belangrijk.
Effecten van castratie op gedrag
De invloed van castratie op gedrag wisselt tussen individuen. Bij de ene hond merk je er weinig van, bij andere zorgt het voor een verschil van dag en nacht. Uit onderzoek is gebleken dat castratie van reuen rijgedrag, markeergedrag en weglopen kan verminderen. Het gedrag kan echter ook helemaal niet veranderen, of juist erger worden. Ook agressie naar andere reuen kan verminderen, maar dat gebeurt niet altijd. In een aantal grootschalige onderzoeken gebaseerd op enquêtes is gekeken naar verschillen in angst en agressie tussen intacte en gecastreerde honden, zowel reuen als teven. Uit een aantal van deze onderzoeken kwam naar voren dat gecastreerde honden vaker angstig en/of agressief zijn. In deze onderzoeken is echter niet gekeken naar het gedrag van de gecastreerde honden voordat zij gecastreerd werden. Daardoor is niet met zekerheid te zeggen of de gevonden verschillen daadwerkelijk door castratie zijn veroorzaakt.
Gedragseffecten verklaard
In theorie is het mogelijk dat honden angstiger en/of agressiever worden na castratie. Bij reuen kan de daling in testosteron onzekerheid veroorzaken of verergeren. Vanuit onzekerheid kan een reu angstig en mogelijk zelfs agressief worden. Voorzichtigheid met castratie lijkt geboden bij reuen die wat onzeker zijn. Bij teven krijgt testosteron mogelijk in verhouding juist wat meer de overhand, door het grotendeels wegvallen van oestrogenen. Duitse Herder teven in een onderzoek op een militaire basis werden na castratie reactiever: ze toonden vaker dreiggedrag zoals grommen, blaffen en uitvallen in reactie op een vreemde persoon en hond in de buurt van de kennel.
Achterhaal de oorzaak
Hoe weet je nu of gedrag wel of niet zal verminderen na castratie? Probeer de oorzaak te achterhalen! Hetzelfde gedrag kan in verschillende situaties verschillende oorzaken hebben. Neem bijvoorbeeld rijgedrag. Dat kan veroorzaakt worden door hormonen, maar het kan ook voortkomen uit stress. In het laatste geval zal het na castratie niet verminderen. Er is zelfs een redelijke kans dat het na castratie toeneemt. Een goede gedragstherapeut kan helpen inschatten of castratie het gewenste effect zou hebben. In overleg met een gedragstherapeut en dierenarts kan eventueel een chemische castratie gebruikt worden om het effect van castratie te testen. Bij chemische castratie wordt gebruik gemaakt van een implantaat, dat na bepaalde tijd zijn werking verliest.
Effecten van castratie op gezondheid
Als je castreert vanwege gedrag, beïnvloed je niet alleen het gedrag, maar ook de gezondheid van je hond. Een belangrijk argument voor castratie van teven is het verminderen van de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Beide kunnen ontstaan door (herhaalde) inwerking van oestrogenen en progesteron. Hoe eerder de teef gecastreerd wordt, hoe kleiner de kans. Tegenover deze positieve effecten staan echter negatieve effecten, waarop de kans juist groter is bij castratie op jongere leeftijd. Bij gecastreerde reuen en teven komen orthopedische problemen (zoals heup- en elleboogdysplasie, scheuring van de kruisband en patella luxatie) vaker voor dan bij intacte honden. Daarbij komen tumoren op plaatsen buiten het geslachtsstelsel (zoals de botten, de milt en de blaas) vaker voor bij gecastreerde honden. Voor gezonde reuen heeft castratie op medisch gebied meer nadelen dan voordelen. Voor gezonde teven is de keuze lastig. Omdat melkkliertumoren en baarmoederontsteking relatief vaak voorkomen en ernstige gevolgen kunnen hebben, wordt castratie van teven doorgaans aanbevolen door dierenartsen. Wacht wel tot na de eerste loopsheid, om de kans op negatieve gezondheidseffecten te verkleinen.
Conclusie
Castratie kan zowel voordelen als nadelen hebben voor zowel de gezondheid als het gedrag van je hond. De keuze kan erg lastig zijn en de effecten zijn niet altijd goed te voorspellen. Meestal is het raadzaam om te overleggen met zowel een gedragstherapeut als een dierenarts.
Twijfel je over het wel of niet laten castreren van je hond? Plan dan een individueel adviesgesprek.
Dog Knows
Verken de site
Niets meer missen over nieuwe blogs, lezingen en updates over het onderzoek?
© Dog Knows 2024 | KvK 81771584 | BTW NL003601307B84