Dog Knows
Al enkele jaren is er veel te doen over de veiligheid van vlooien- en tekenmiddelen die werken op basis van isoxazolines. Het gaat dan vooral om Bravecto® met als werkzame stof fluralaner, Nexgard® (afoxolaner) en Simparica® (sarolaner). De middelen zijn alleen verkrijgbaar via dierenartsen en kunnen worden toegediend als kauwtablet of druppelpipet, waarna ze twaalf weken werkzaam zijn. Ze werken in op het centrale zenuwstelsel van geleedpotigen. Vlooien en teken gaan dood doordat hun zenuwcellen hun bloedsomloop niet langer kunnen aansturen. De werkzame stoffen van de middelen zouden specifiek moeten zijn voor de zenuwuiteinden van geleedpotigen, maar uit de praktijk blijkt dat de middelen in sommige gevallen ook op de zenuwuiteinden van zoogdieren gaan zitten.
Onderzoek naar de veiligheid
In dit artikel lees je over de uitkomsten van Amerikaans onderzoek naar de veiligheid van deze middelen. Voor dit onderzoek werd gewerkt met een online vragenlijst. Hierop reageerden 2751 eigenaren, waarvan 1594 gebruik maakten van een preventief vlooien- en tekenmiddel. Meer dan 8 op de 10 eigenaren (1325; 83%) kozen voor een middel op basis van isoxazolines. De rest gebruikte een middel met een ander type werkzame stof (269; 17%). Als we inzoomen op de isoxazolines, zien we dat een zeer hoog percentage van de honden een reactie vertoonde op het gegeven middel. In het geval van Bravecto® 87%, Nexgard® 69% en Simparica® 61%. Ondanks deze hoge percentages, geeft dit onderzoek geen onomstotelijk bewijs van een uitzonderlijk grote kans op ernstige bijwerkingen door isoxazolines. Wel geeft het reden tot zorg en voorzichtigheid en belicht het de noodzaak van verder onderzoek naar mogelijke bijwerkingen.
Mogelijke bijwerkingen
Laten we eerst verder ingaan op de mogelijke bijwerkingen. Sommige honden zijn na toediening van isoxazolines wat misselijk en kunnen braken. Soms zijn ze instabiel en kunnen ze minder goed hun balans houden. Ernstige bijwerkingen omvatten ataxie (moeite met de coördinatie van bewegingen), convulsies (stuiptrekkingen) en toevallen (epilepsie). In extreme gevallen kunnen isoxazolines zelfs de dood tot gevolg hebben. De auteurs geven echter aan dat het in veel gevallen lastig is om alle bijwerkingen onlosmakelijk te verbinden met de gegeven middelen. Bijwerkingen kunnen komen door een onderliggende ziekte, door andere middelen die tegelijk werden gegeven of ze kunnen een compleet andere toevallige oorzaak hebben. Daarbij erkennen de auteurs dat de onderzoeksmethode waarschijnlijk heeft geleid tot een overschatting van de bijwerkingen. De verwachting is dat voornamelijk mensen die bijwerkingen opmerkten hebben deelgenomen aan de vragenlijst.
Enige nuance
Om de cijfers uit hun eigen onderzoek te nuanceren, bespreken de auteurs cijfers van de FDA (Food and Drug Administration) en het EMA (European Medicines Agency). De FDA heeft over een periode van meer dan vijf jaar ruim 32.000 meldingen van bijwerkingen geregistreerd. Dit lijkt ontzettend veel, maar als je nagaat dat de vlooien- en tekenmiddelen in die periode tientallen miljoenen keren zijn toegediend, blijkt minder dan 1% van de honden bijwerkingen te vertonen. Van de honden die bijwerkingen toonden is ongeveer 2.5% overleden en ruim 5% had toevallen. De meest voorkomende bijwerking was misselijkheid en mogelijk braken, bij ruim 40% van de honden met bijwerkingen. Cijfers van het EMA geven een ander beeld. Hier werden ruim 7.000 honden met bijwerkingen geregistreerd, waarvan 23% is overleden en 30% toevallen had. Hoewel het ook bij het EMA gaat om een zeer klein percentage honden met bijwerkingen, zijn de geregistreerde bijwerkingen wel zeer ernstig.
Conclusie
Ondanks dat de gevonden percentages in het Amerikaanse onderzoek vrijwel zeker grove overschattingen zijn, is er gezien de ernst van de mogelijke bijwerkingen wel degelijk reden tot zorg en voorzichtigheid. Al in september 2018 heeft de FDA dierenartsen en eigenaren van gezelschapsdieren gewaarschuwd zich bewust te zijn van mogelijke neurologische bijwerkingen na behandeling met vlooien- en tekenmiddelen die isoxazolines bevatten. In veel landen bevat de bijsluiter een waarschuwing voor het toedienen van deze middelen aan dieren met een historie van epileptische aanvallen. Ook met een gezonde hond kun je het zekere voor het onzekere nemen en gaan voor alternatieve middelen. De kans op bijwerkingen van isoxazolines is klein, maar de gevolgen zijn in uitzonderingsgevallen fataal.
Palmieri et al. (2020). Survey of canine use and safety of isoxazoline parasiticides. Veterinary Medicine and Science, 1-13.
Dog Knows
Verken de site
Niets meer missen over nieuwe blogs, lezingen en updates over het onderzoek?
© Dog Knows 2024 | KvK 81771584 | BTW NL003601307B84